Logg inn

Ytrefilet av svin med potetstappe og sopp- og løksaus


1 voksen

1 pk Mandelpoteter
1 pk Ytrefilet av svin
1/3 ts Salt (B)
1/3 ts Pepper (B)
1/2 ss Smør (B)
1 pk Aromasopp
2 stilker Timian
1 Sjalottløk
1/2 ss Smør (B)
1 dl Vann (B)
1/2 Kjøttbuljongterning
1 dl Matfløte
2 ss Smør (B)
1/2 ts Salt (B)
1/2 dl Melk

Fremgangsmåte

Se tips. Skrell mandelpotetene, del de største i to, legg de i en gryte og dekk med vann. Kok i ca. 15 minutter, til de er møre.

Gni svinefileten inn med salt og pepper. Brun fileten raskt på alle sider i en stekepanne med smør på sterk varme.

Legg svinefileten i en liten ildfast form (få med sjyen). Bak i ovn i ca. 10 minutter. Bruk gjerne en liten kniv for å sjekke om kjøttet er ferdig. La kjøttet hvile noen minutter før det skjæres i skiver.

Grovkutt sopp og timian (se tips), rens og finhakk sjalottløk og hvitløk. Fres sopp, timian og løk i en kjele på høy varme med smør til det har en gyllen farge. Ha i vann, buljong og fløte, og kok det inn til du får en saus med passe fin og tykk konsistens. Smak forsiktig til med litt soyasaus, salt og pepper (se tips). Tilsett litt maisenna om du ønsker en tykkere saus.

Smelt smør i en kjele. Tilsett flaksalt og melk. La dette bli varmt men unngå at det koker. Sil vannet av potetene og hell i litt og litt melkeblanding mens du moser potetene. Stopp når du når ønsket konsistens.

Servér.

Tips
Har du tid så anbefales det å romtemperere
svinekjøttet før steking.

Er stilken på timian hard så kan den fjernes før du kutter opp. Evt.
så kan du bruke hele stilker og plukke disse ut før servering.

Buljongen inneholder mye salt. Smak derfor godt på sausen før
du tilsetter mer soyasaus og salt.