Logg inn

Kjøttkaker med kål, jærpoteter og tyttebær


2 voksne

1 pk Jærpoteter
1 pk kjøttdeig
1 ts Salt (B)
1/4 ts Pepper (B)
1/4 ts Malt muskat (B)
1/4 ts Malt Ingefær (B)
2 ss Potetmel (B)
1 1/3 dl Vann/melk
3 ss Smør (B)
4 ss Hvetemel (B)
7 dl Vann (B)
1 terning Kjøttbuljong (B)
1 ss Smør (B)
1 bit Kål
3 dl Vann (B)
2 ss Smør (B)
2 pk Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Skyll potetene og legg dem i en kjele. Fyll opp med vann slik at det såvidt dekker. Bruk ca. 1/2 ts salt per liter vann. Kok i ca. 20 minutter, til potetene er gode og møre.

Ha kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær, potetmel og vann/melk i en foodprosessor (se tips). Kjør i ca. 30 sekunder, til farsen er jevn og fin.

Bruk en spiseskje og form farsen til kjøttkaker. Bruk gjerne litt kaldt vann om farsen kleber.

Saus: Smelt smør i en gryte og la det bli lysebrunt. Tilsett hvetemel og rør om til blandingen blir nøttebrun. Trekk gryten bort fra varmen og  tilsett halvparten av vannet mens du rører godt. Tilsett buljongterning og resten av vannet under omrøring. Kok opp og la sausen småkoke. Smak gjerne til med litt fløte, salt og pepper (helst grovkvernet).

Stek kjøttkakene i en stekepanne med smør i ca. 2 minutter på hver side, til de får en fin bruning.

Ha kjøttkakene over i sausen og la de trekke i ca. 10 minutter.

Skjær bort stilken på kålen og del den i båter. Kok opp vann og smør i en gryte. Legg kålen i vannet, sett på lokk og la den koke/dampe i 3-4 minutter.

Server kjøttkaker med saus, spisskål, nykokte jærpoteter og tyttebærsyltetøy.

Tips
Slik lager du kjøttkaker uten food prosessor:

Rør/kna salt godt inn i kjøttdeigen. Rør inn pepper, muskat, ingefær
og potetmel. Spe inn litt og litt vann/melk under omrøring.