Uke 52


Vi har feriestengt i uke 52 og uke 1.
 

Kjøttkaker i brun saus med jærpoteter og tyttebær


1 voksen

1 pk Småpoteter
1/2 Brokkoli
1 pk Kjøttdeig
1/2 ts Salt (B)
1/5 ts Pepper (B)
1/5 ts Malt muskat (B)
1/5 ts Malt ingefær (B)
1 ss Potetmel (B)
3/4 dl Vann/melk (B)
2 ss Smør (B)
2 ss Hvetemel (B)
3 1/2 dl Vann (B)
1 Kjøttbuljongterning (B)
1 ss Smør (B)
1 pk Tyttebærsyltetøy

Fremgangsmåte

Vask potetene og legg de i en kjele. Fyll opp med vann slik at det dekker potetene med 3-5 cm. Tilsett en halv teskje salt per liter vann. Kok i 15-20 minutter, til potetene er møre.

Kutt brokkoli i små buketter. Når det gjenstår 3-4 minutter av potetenes koketid tilsettes brokkolien.

Ha kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær, potetmel og vann/melk i en
foodprosessor (se tips). Kjør i 20-30 sekunder til farsen er jevn og fin.

Form farsen til kjøttkaker ved hjelp av en skje. Bruk litt kaldt vann om farsen kleber.

Saus: Smelt smør i en gryte og la det bli lysebrunt. Tilsett hvetemel og rør om til blandingen blir nøttebrun. Trekk gryten bort fra varmen og tilsett halvparten av vannet mens du rører godt. Tilsett buljongterning og resten av vannet under omrøring. Kok opp og la sausen småkoke.

Stek kjøttkakene i en stekepanne med smør i ca. 2 minutter på hver side, til de får en fin bruning.

Ha kjøttkakene over i sausen og la dem trekke i ca. 10 minutter.

Server kjøttkaker i brun saus med kokte jærpoteter, brokkoli, og tyttebærsyltetøy.

Tips
Slik lager du kjøttkaker uten food prosessor:
Rør salt godt inn i kjøttdeigen. Rør inn pepper, muskat, ingefær og potetmel. Spe inn litt og litt vann/melk under omrøring.

Tilsett gjerne litt fløte, salt og nykvernet pepper i sausen.