Logg inn

Gratinert løksuppe med lokal gjesteskinke


1 voksen

1 Løk
1/2 Hvitløk
2 Timiankvister
1/3 ts Sukker (B)
1 ss Stekeolje (B)
1 Håndværker
Smør eller Olivenolje (B)
1 pk Revet ost
1 pk Gjesteskinke fra Gabbas
4 dl Vann (B)
1 Grønnsaksbuljongterning
Salt (B)
Pepper (B)

(B) bak en råvare betyr at varen ikke er inkludert i matkassen (basisvare).

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 grader varmluft.
 
Skrell og kutt løk i tynne skiver. Skrell og finhakk hvitløk.
 
Stek løk, hvitløk, timiankvister og sukker i en stekepanne med stekeolje på medium-høy varme. Stek i ca. 20 minutter, til løken er gyllenbrun og myk. Stek gjerne enda lenger om du har tid. Det
er den lange steketiden som er hemmeligheten bak en god løksuppe. Rør om regelmessig og juster gjerne varmen slik at det ikke svir seg.
 
Del håndværkere i to. Smør på et lag med smør eller dryss over olivenolje. Ha halvdelene på et stekebrett og dryss over ønsket mengde ost. Stek i stekeovnen i 8-12 minutter, til osten er gyllenbrun.
 
Kutt gjesteskinken i strimler.
 
Når løken er ferdig stekt har du den over i en kjele. Tilsett vann og buljong. Kok opp og la det koke i 5 minutter. Smak til med salt og pepper (se tips).
 
Tilsett skinke. Plukk ut timiankvistene.
 
Anrett varm suppe i dype tallerkener og server med gratinerte håndværkere på toppen. Topp gjerne med noen timianblader.
 
Tips
Ha gjerne i laurbærblad sammen med vannet. Fisk ut før servering. Buljong inneholder mye salt. Smak derfor godt på suppen før du eventuelt tilsetter mer salt.